logo

plovdivclubs.com

Фондация Отворени Изкуства представя: БЕСЕДКА ЗА ГРАДА
Фондация Отворени Изкуства представя: БЕСЕДКА ЗА ГРАДА

Фондация Отворени Изкуства представя: БЕСЕДКА ЗА ГРАДА

публикувана на 12.07.2012 01:49

 

БЕСЕДКА ЗА ГРАДА е инициатива на Фондация Отворени Изкуства и artnewscafe, реализирана съвместно със Студио 8 ½. БЕСЕДКА ЗА ГРАДА представлява серия от дискусии, засягащи Пловдив, които ще се провеждат всеки месец до края на 2012 година по предварително подбрани и подготвени теми. Модератори на срещите са представители на Студио 8 ½ и Фондация Отворени Изкуства. За всяка отделна дискусия организаторите предвиждат да канят гост-лектори, които да представят позиция или експертно мнение.

 

В годините между двете световни войни, когато архитектите в Пловдив правят сградите си в стилове като нео-класицизъм, нео-романтизъм, нео-барок и т. н., един архитект, учил в Германия се осмелява почти еретично да загърби напълно украшателството и пищността в третирането на фасадите, отказва да използва скатни покриви и ярки цветове, прави своя малка революция със своите прозорци, отвори, козирки и цялото третиране на обемите на сградите си.

 

Този архитект се казва Светослав Грозев, а сградите му звучат по-съвременно от 99% от днешното строителство. Еднофамилните къщи на арх. Грозев, една толкова специфична и деликатна тема от архитектурата, са създадени в годините, когато са били създавани някои от най-големите световни образци и шедьоври на Льо Кобюзие, Ван дер Рое, Гропиус и Бройер. Малко градове могат да се похвалят с подобно наследство. Защо не ценим паметниците на архитектурата от епохата на ранния модернизъм? Разбираме ли ги всъщност?

 

За всичко това, а и за още интересни сгради, места и хора – Беседка за града, Баухаус под тепетата, 17 юли 2012 г., 19:00 ч., artnewscafe, ул. „Отец Паисий“ 38, Пловдив.

 


Седмична програма