logo

plovdivclubs.com

Джазът и клубните сцени в Пловдив
Джазът и клубните сцени в Пловдив

Джазът и клубните сцени в Пловдив

публикувана на 03.02.2012 01:44

 

 

 

Пловдив – утроба и люлка на българския джаз! Пловдив – градът с един от най-добрите джаз фестивали в България. Пловдив пращи от джаз, ама някак в сегашно историческо време... или в някаква минала (почти) с(ъ)вършена граматическа категория.

 

С кеф изреждамe Весо Червения, Милчо Левиев, “Бели, зелени и червени”, Оги Видев, “Кантарион”, Веселин Койчев, Петър Салчев, Сашо Леков, Ники Карагеоргиев... С риск да ме упрекнат в местен шовинизъм, но те са пловдивчани. И работят, и живеят тук (с малки изключения).

 

Обаче!

 

Местата, където сега човек може да чуе жив джаз, се свеждат до броя на буквите “Z” в автентичното изписване на думата “джаз”. Първото без колебание е клуб “Петното” с неговия летен вариант “Конюшните на царя”. Призовото място хич не е случайно. В дъното на всичко стои умен човек, при това с огромно отношение към изкуството изобщо. Той знае, че от джаз няма да спечели, или поне не толкова, колкото от други стилове музика, но също знае, че джазовата аудитория е от най-интелигентните в града и има нужда от клуб, където да може да си начеше крастата. Преди 2-3 години понеделникът в “Петното” беше свещеният ден под тепетата.

 

Ама понеделник, егати, седмицата току започва, а джаз маниаците обикновено са сериозни хора, предстоят още четири-пет дни бач. Сега денят е четвъртък – мааалко по-подходящ човек да се потопи в импровизациите – и джазови, и... алкохолни. В “Петното” е уютно, цените са поносими. А успешната джаз формула се нарича “Мирослав Турийски резидентно трио”. Триото е на сцената всеки четвъртък, като към него се присъединяват гост-солисти. Благодарение на това в Пловдив гостуват най-добрите български джазмени, които (логично) се изявяват най-вече в столицата. И в други дни от седмицата в клуба се случва джаз, но те са инцидентни.

 

Обаче има три дни в годината, когато “Петното” става джаз столица на страната. Клубът е домакин на традиционните джемсешъни по време на феста “Пловдивски джаз вечери”. Ако обърнете внимание на фототапета в преддверието, ще видите, че тук са свирили знаменитости като Ранди Брекър и Били Кобъм, ще разпознаете кавала на Теодосий Спасов и тромпета на Венци Благоев. Спокойно може да се каже, че няма български джазмен, който да не е свирил в “Петното”. А лятото в “Конюшните” ... – е няма такава густия другаде! Седиш си на теферич, пиеш си пиенето, пушиш, без да те гложди, че кадиш дрехите и душите на хора, за които ти пука. И си слушаш джаз!

 

ДжаZ може да се чуе и в бар“Фабрик”. За живи изпълнения клубът предоставя вторниците си през седмица. Тук обикновено гостуват формации, преимуществено работещи в София. Fabric Jazz Live стартира преди по-малко от година, а изключителна “вина” за това има Кадир Сечкин – джаз меломан, който всеки вторник от почти две години насам поднася музикалната си селекция на посетителите на клуба. Бар “Фабрик” е градивната конкуренция, от която джазът в Пловдив само печели. Авторът на тези редове се чувства прекрасно в този клуб и от сърце му желае да затвърди лайв джаз традицията.

 

Спорадично жив джаз може да се чуе и в “Стейдж 51”, “Полинеро плейс” и “Алкохол”. Тайни надежди възлагаме и на новооткрития “Грамофон”, както и на камерните клубове “Контрабас” и “Акустик”.

 

Силна и стилна заявка за джемсешъни даде и възроденото бар-вариете на Новотел “Пловдив”. Отскоро обектът е под изключителната юрисдикция на родната джаз звезда Васил Петров, което долива капки оптимизъм в очакванията на джазовата аудитория в сянката на Альоша.

 

Вместо обобщение ще кажем, че Пловдив е град на живите джазови легенди, на утвърдени и изгряващи звезди. Те, а и публиката им, имат нужда от истински, стопроцентов джаз клуб. Ако има меценат, готов да го направи, веднага да ми се обади!

 

***Предупреждение: Този текст е свръхсубективен. Авторът не поднася извинение. Авторът няма нищо против да му теглите една майна.

 

 


Седмична програма