logo

plovdivclubs.com

Днес е световният ден на Джаза
Днес е световният ден на Джаза

Днес е световният ден на Джаза

публикувана на 30.04.2012 04:17

 

Днес за пръв път отбелязваме Международния ден на джаза. Предложението за честването идва от световно известния джаз пианист Хърби Хенкок. Датата не е случайна, а е последния ден от месец април, който е обявен за Месеца на джаза в Америка. Хърби Хенкок е посланик на добра воля в ЮНЕСКО, а предложението му среща одобрението на организацията и на нейния Генерален директор – българката Ирина Бокова.

 

Джазът възниква в първата половина на 20 век в Ню Орлиънс, САЩ. Характерно за него е пълната импровизация и липсата на правила. Заражда се сред чернокожите хора и първоначално не е възприет добре от бялата част на населението, тъй като е смятан за неморален и представлява заплаха за хората с по-остарели ценности. По-късно, през 40-те и 50-те години, набира истинска популярност, отделят се нови поджанрове като бибоп, кул джаз, фрий джаз.

 

Целта на днешния празник е да се премахнат различията между хората, да се загърби расизма и хората по света да научат повече за този невероятен стил в музиката. Именно по този повод по целия свят ще има различни празненства и големи музиканти ще свирят на една сцена, за да отпразнуват заедно приноса на джаза в междукултурния диалог.

 

Събитието на седмицата

 

В Пловдив Jazz-ът се развива с пълна сила. От 2 години насам в няколко клуба, като Петното, Конюшните на царя  и бар Фабрик може да се полюбувате на качествената музика и да се докоснете до виртуози като Цветан Недялков, Веселин Койчев и Иван Лечев, които оформят заедно "Трио 3000".  Те ще представят своята продукция заедно с оркестъра на Държавна опера - Пловдив на 4 май в Концертна зала от 19:00 часа. Цена: 8, 10 и 15 лв. Билети на касата в Концертна зала. Информация и заявки на тел. 032/ 62-55-53

 
За осигуряване комфорта на публиката, деца под 7 години няма да бъдат допускани в залата на вечерните спектакли.


Държавна опера - Пловдив запазва правото да променя програмата.

 

 


Седмична програма