logo

plovdivclubs.com

Фортисимо фест наближава
Фортисимо фест наближава

Фортисимо фест наближава

публикувана на 30.08.2013 11:17

Единственият национален фестивал за класическа музика на открито - Фортисимо Фест - се завръща с традиционното си лятно турне “Музика под звездите”. Тази година маршрутът на турнето е по-дълъг и минава през шест открити сцени в Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, София и Пловдив. ”. Турнето ще се проведе в шест български града между 30 август и 15 септември.

 

През 2013 Фортисимо Фест навършва четири години - време, за което фестивалът успя да събере десетки хиляди зрители, да се превърне в градска традиция и чакано събитие. Започнал в София през 2010 с концерт под звездите, за две поредни години фестивалът Фортисимо Фест успява да добави към своите открити сцени първо Пловдив (2011), в последствие Варна и Бургас.

 

Сред гост-солистите му през годините са имена като Сара Чанг, Веско Пантелеев-Ешкенази, Георги Черкин, трио “Триада”, Андрю Армстронг, Даниеле Белен.  Както винаги досега, и тази година музикалните програми на “Музика под звездите” ще включват три части, изпълнени от солисти с оркестър - (1) класически музикални  произведения, (2) авторска музика, фолклор и джаз и (3) съвременна класическа музика (в предишни издания на фестивала - от филми и видеоигри).

 

Турнето “Музика под звездите” ще се проведе между 30 август и 15 септември,  а пълната му програма е както следва:

Бургас - 30 август (петък)

Варна - 1 септември (неделя)

Русе - 5 септември (четвъртък)

Велико Търново - 7 септември (събота)

София - 13 септември (петък)

Пловдив - 15 септември (неделя)

.

По традиция диригент на шесте концерта от турнето “Музика под звездите” ще бъде Максим Ешкенази.. Една от големите ни изненади е, че за концертите в София и Пловдив ще имаме роял на откритите ни сцени. Ще участват децата-победители в конкурса "Да вдъхнеш живот" (Vitam Inspirare), които получиха като награда копия на цигулките Гуарнери дел Джезу и Страдивари от известния лютиер Риц Ивата.
 

Седмична програма