logo

plovdivclubs.com

Има ли Стинг аналог в България?
Има ли Стинг аналог в България?

Има ли Стинг аналог в България?

публикувана на 31.01.2014 03:54

Знаете ли какво е „теремин“? Теремин е първият електронен, монофоничен, музикален инструмент измислен от руския учен Леон Теремин през 1920 година по поръчка на Владимир Илич Ленин.

 

Инструментът работи чрез електромагнитни вълни и използва човешката индукция (човешкото магнитно поле). Звукът, който издава наподобява между виола и висок женски вокал. Лявата ръка управлява силата на звука, а дясната – тона.

 

Димо от ПИФ е първият и единствен българин, който свири на теремин. Музикалният инструмент в момента не се продава никъде в света. „Поръчах го от Германия. Там е единственият човек, който прави теремини. Като цена варират до 2500 евро“, казва Димо в едно свое интервю.

 

Цели два месеца са били необходими на българския музикант , за да усвои свиренето на уникалния уред. В момента  той звучи  на всеки концерт на група P.I.F.

 

Едно голямо име в световната музика също използва теремин на свои концерти- това е Стинг! Каквото и да кажем за него  ще е малко. Той е безусловно култова фигура в съвременната музика, неговите песни носят дълбоко послание със смислен текст, определят музиката му като "храна за ума и сърцето на ценителите". През дългогодишната си самостоятелна кариера и като член на "The Police", Стинг получава 16 награди "Грами", "Златен Глобус", три номинации за "Оскар", награда на века на сп. "Билборд" и "Личност на годината" 2004 на фондация "MusiCares". Той е приет и в световната Зала на Славата.

                                                     

И така Димо ли е българският Стинг? Ами може би да! Защото Димо Стоянов е изключително важна фигура на българската музикална сцена, без чиито двъхновяващи песни БГ музиката не би била на това ниво. Група P.I.F.  и фронтменът й са една истинска „Приказка“ ....

 

 

 


Седмична програма