logo

plovdivclubs.com

Iron Maiden сразиха публиката под тепетата с грандиозно шоу в не
Iron Maiden сразиха публиката под тепетата с грандиозно шоу в не

Iron Maiden сразиха публиката под тепетата с грандиозно шоу в не

публикувана на 24.07.2018 04:30

 

Над 25 000 любители на тежките звуци от китари посетиха най-древния град в Европа за едно невероятно изживяване, припомняйки си концерта на Металика от 1999 година

Със сигурност обаче този паметен уикенд ще се помни още по-дълго


За втора поредна година фестивалът под тепетата събра феновете на рок музиката в границите на Hills of Rock, но тази година още по-силен и значително по-разтърсващ. Още първият ден даде знак, че събитието и тази година ще бъде грандиозно. Въпреки лятната жега, опашките от тръпнещи в очакване меломани се виеха от ранния следобед. Голяма част от най-нетърпеливите бяха заели позиции пред централния вход часове преди официално обявения час, в който пропускането с билети бе възможно.  

 

Като един фестивал на европейско ниво, като какъвто се утвърди Hills of Rock, организаторите се бяха погрижили за всички детайли. Въпреки краткото си време на съществуване от само две години, това събитие си запази специално място в летния календар на Балканите и сърцата на рок феновете. След обявяването на програмата за 2018 година без никакви съмнения можем да твърдим, че вече евентът достигна европейски висоти.

 

 И ето петък вечер! Всички знаем, че това е световният ден за забавление. Но! Това, на което станаха свидетели присъстващите в рамките на фестивалната площ до Гребен канал Пловдив, изстреля представите за добра петъчна вечер в стратосферата. 

Още с влизането през входната бариера сякаш се пренесохме в нов свят. Атмосферата бе пълна с позитивни емоции. Усмивки ни срещаха по лицата на всички хора. Шарена публика точно като шареното пловдивско общество. Шарени възрастови групи, шарени националности, стилове музика, облекла, забавления. Имаше от всичко в изобилие. 

 

Но! Какво е петък вечер без добра напитка! Разбира се, организаторите се бяха погрижили и за това! В множество шатри групи от пъргави момичета и момчета бързо обслужваха зажаднелите фенове със студени напитки. За да се оскори достигането до 1-вата глътка бира, доста помогна системата за заплащане с фестивални карти. Бири Каменица, Йегермайстер, сигналните оранжеви шатри на Аперол и какво ли още не. А за чревоугодниците - цяло гурме меню от сандвичи, плата, бургери и хрупкави пържени картофки. Преди да изгладнеем отново, ще прекратим изброяването на вкусотийките, предлагани на фестивала, защото бяха твърде много. 

 

Та, както разбрахме, избор определено имаше. Такъв не липсваше и по отношението на музиката. Цели 4-тири сцени с различни ритми бяха на разположение на почитателите. И най-капризния слух и небце бяха 100% задоволени по време на фестивала. 

 

За малчуганите игри не липсваха. Забавления се показваха зад всеки ъгъл. Цветни сергии, тучни зелени поляни, зони за релакс. И след като ви запознахме с всички странични детайли, време е да обърнем камерата към нейно Височество - главната сцена. 

 

Това, което се случи на нея, със сигурност ще остане в музикалната и сценична история на страната поколения наред. 

 

Ден 1: Стартирахме с българско участие и любимците от D2. Постепенно преминахме през Airforce, Serenity, Fish и тежките звуци на Crematory. Дойде време за дългоочаквания момент. Светлини долу! 1-2-3 и! Взрив от музика и емоция. Общ радостен вик поде жадната за рок публика. SABATON - име, спелувано поколения наред, най-после можеше да бъде извикано радостно пред родна сцена. Музикантите сразиха почитателите си с невероятни изпълнения в рамките на час и половина. Изпяха едни от най-култовите си парчета и оставиха без дъх феновете, очаквали концерта с години! 

 

Ден 2: Отново силно начало в Odd Crew, последвано от Jinjer, Madame Mayhem, Battle beast и истинските зверове от Dope. Сцената вече пареше от напрежение. А след това на нея се качиха световните величия от Judas Priest! Тъмнина. Издигане на червено платнище със знака на групата. Почти благоговенна тишина обзе публиката. Но дори в тази респектираща тишина се усещаше напирашият вик на щастие у всеки фен. Не ни оставиха много да чакаме.

 

Ето и заветният момент. Ярка иска в прожекторите, познат глас в милрофона! Китарите наелектризираха събралото се множество. Хора на раменете на други, юмруци във въздуха, светнали фенери като истинско звездно небе. И да не забравяме старата традиция със запалките наляво и надясно в такт с мелодията. Над час и половина цялата земя вибрираше под краката на стотици кубинки. След финала и 5-минутните аплаузи публиката още не можеше да се примири, че не е чула две от най-популярните парчета за рок културата и извика на бис Judas Priest. Легендите изпяха Breaking the law и Living after midnight. В голяма част от песните микрофонът бе предоставен на феновете. След този финал, всичко бе перфектно и духовете спокойни. Отново вълна от аплодисменти и радостни викове изпрати величията от сцената на Hills of Rock. 

Ден 3: Доста обрана програма със само една сцена...хм, звучи съмнително! Но с бърз поглед към графика, веднага става ясно на какво се дължи това. Главната сцена - главен виновник за хилядите струпани пред централния вход. А на нея предстоеше да се случи нещо нечувано и невиждано. Лежерен старт с Planet of Zeus, след тях The Raven Age и Tremonti. Всички тези невероятни групи подгряващи световните икони в рок музиката - IRON MAIDEN. Групата кацна часове преди концерта с частния си самолет за шоуто в България. За последните години това е вторият шанс на феновете на Мейдън да ги видят на живо. През 2014 те отново гостуваха у нас. Може би леко пристрастно, но със сигурност подплатено с много любов, твърдим, че неделното шоу все пак остана ненадминато. И казвайки шоу, по никакъв начин не преувеличаваме.

 

Стандартен старт с тъмна сцена, да, виждали сме го преди. Публиката - тръпнеща в нетърпение. Но никой не очакваше това, което всъщност се случи. Далечни звуци от самолетни мотори. Металически глас във военно радио. Тътен от бомбардировка. Взук на приближаващи самолетни перки. Двама военни се изправиха пред смаяните лица на събралите се хиляди фенове. Секунди след тяхната поява и поредния удар на бомба, сцената наистина бе взривена от светлинна експлозия и на нея се качиха величията от Iron Maiden. Последвалият над час и половина премина пред очите ни сякаш за секунди. Менящите се картини ни пренасяха в същността на всяка от песните. Още в самото начало над сцената се издигна огромен самолет от Втората световна с реални размери. Последвалите декори смаяха и най-взискателните почитатели. В един момент близка среща с дявола, адските огньове, огромна чудовищна глава, двуметрово създание борещо се с вокалиста, в следващия миг сме в катедрала процеждаща цветна свелина през стъклените витрини, осветена от полилей със сеещи, стара Англия, гигантски Дедал, разперил криле над музикантите. Успоредно - менящите се тоалети на Bruce Dickinson в унисон с всяка сричка от текстовете на песните.

 

Огъньове, експлозии от конструкцията на сцената, пушек, игра на светлини, величествено озвучаване, кристален звук, огнехвъргачки, светещ кръст...толкова много аксесоари, дори нямаме думи да изброим. За качеството на изпълненията е излишно дори да споменаваме, не случайно Мейдън са любимци на поколения рок фенове. Всеки, бил дори веднъж на тяхно представление остава изумен от гениалността на музиката и вокалите. Артистите пренесоха понятието “концерт” на ново равнище. Това шоу бе по-достойно да бъде наречено театрална постановка на световна висота. В съчетание с невероятната аудио визуализация това се превърна в един от най-космическите концерти, провеждани на българска сцена. И публиката оцени всичко това разбира се изпращайки легендите с над 5 минутни аплодисменти и бис.

 

Като перфектен завършек и сякаш да напомнят звездните размери на формата организаторите закриха фестивала с грандиозна заря. Фойерверките се пръскаха в красиви огнени искри над възторжената публиката дълго време. 

 

След множеството емоции от трите дни всеки потегли натежал от щастие и спомени, които да го топлят през идните студени месеци. Пеещи, тълпите се запроцеждаха през изходите, готови да се приберат в близките квартали или да отпътуват за родните съ държави, от които бяха дошли специално за фестивала.

 

С високата летва, която поставиха организаторите, с тазгодишния зверски лайн ъп, си залужиха аплодисментите, наравно със съорганизаторите от Фондация "Пловдив 2019". А феновете вече тръпнат очакване какво следва през предстоящата 2019. За нас пък остава само приятното очакване на изненадата!


Снимки от ден 2 на фестивала можете да намерите ТУК

Още снимки от концерта можете да намерите в Plovdivclubs.com

Фотограф на безценния снимков материал за plovdivclubs.com и mediacafe.bg - Боян БОТЕВ


Седмична програма