logo

plovdivclubs.com

Небет Тепе става музикална сцена
Небет Тепе става музикална сцена

Небет Тепе става музикална сцена

публикувана на 18.09.2018 09:12

 

Пилотната музикална сцена Небет Тепе е гвоздеят в програмата на тазгодишното издание на фестивала Празници на Стария град


Освен музикалната сцена Небет Тепе, тазгодишните празници на Стария град предлагат на гостите си над 60 събития


ази година обаче традицията звучи по един… съвсем нетрадиционен начин. Организаторите от ОИ „Старинен Пловдив“, подкрепени от младия екип на фондация Соул Сити (по-известна като организатор на Капана Фест), добавят към традиционните Празници цял куп нови и интересни активности. Част от тях са киното над тунела, батутите и стената за катерене на Лапидариума, но със сигурност най-привлекателната от всички е новоизградената сцена Небет Тепе, която ще радва музикалните ценители през последните 3 дни от фестивала (21,22 и 23 септември). 

 

В унисон с мотото на тазгодишните Празници на Стария град – „По Трихълмието на времето“ – модерното и традиционното се сливат, за да сътворят заедно едно ново начало. Бандите, подбрани с традиционната прецизност на музикалния директор на Капана Фест, обещават на публиката на Празниците една истинска експлозия от експериментален поп, етно, уърлд, джаз и традиционни ритми на нов глас. Но нека оставим имената им да говорят сами.

 

Петък, 21 септември


В 19:30 на Сцена Небет Тепе изгряват любимите ни Life Light, които пловдивските ценители на музиката вече познават добре. Стилът им е труден за определяне и поставяне в рамки. Музиката им е преживяване, поток от енергия и спомен. А имената Едит Унджиян (китара и вокал), Александър Леков (бас), Иван Неделев (китара), Петър Тодоров (китара), Георги Зайков (пиано) и Александър Каменов (барабани) наистина не се нуждаят от представяне. Всички сме ги чували и искаме да ги чуваме все по-често!

 

В 20:30 музикалните експерименти продължават с виртуозното сайк-поп дуо от Ню Йорк Sky White Tiger. Имената в него предизвикват истински музикален възторг: брилянтният Луис Шуадрън, свирил рамо до рамо с легенди като Дейвид Бауи и Рейдиохед, обединява безграничното си музикално въображение с това на не по-малко талантливия барабанист Майкъл Маккилкин, за да пренесат публиката на Празници на Стария град в една изумителна вселена на границата между реалността и фантазията. 

 

В 21:30 американско-българската вълна продължава с изумителния композитор, продуцент и мулти инструменталист Георги Линев, роден в България, но създал в LA култовия си проект Kan Wakan. Творческата биография на нашето момче е немалък повод за национална гордост, защото включва не само музика за трейлъра на 5 сезон на сериала Game of Thrones, но и участия рамо до рамо с титани като Arctic Monkeys, Royal Blood и The Internet. Най-новите композиции на Kan Wakan ще озвучат Трихълмието, за да отбележат едно велико завръщане към корените, но с поглед, отправен към бъдещето. 

 

Събота, 22 септември


Модерният прочит на традиционните български ритми завладява Сцена Небет Тепе през втория ден от концертната програма. 

 

В 20:00 часа Димитър Льолев и виртуозният му квинтет представят пилотния албум Родопология (Rodopology) като неоспоримо доказателство, че българската народна музика и модерният американски джаз могат да се съчетаят съвършено в една пъстра и красива мозайка. Композициите в Родопология рисуват едновременно меките контури на Родопите и главозамайващите върхове на нюйоркските небостъргачи в един динамичен, загадъчен и изпълнен с любов разказ за света и нашето място в него.

 

В 21:30 балканските ритми продължават своето околосветско пътешествие, съчетани майсторски с латино, джаз, поп и класическа музика от проекта GloBalKan, дело на четирима виртуози: Недялко Недялков на кавал, Стунджи на перкусии, Петър Миланов на тамбулир и Владимир Кърпаров на саксофон. 

 

Неделя, 23 септември


Неделята на Сцена Небет Тепе е експериментална и новаторска. 

 

В 19:30 музикалният проект на Кирил Ненов Kutsulan ни пренася в света на българската митология: там, където властват всемогъщи и безсмъртни богове; там, където самодиви и змейове обитават реки, извори, пещери и пущинаци; там, където три орисници определят човешките съдби. 

 

В 20:30 се впускаме в музикалното приключение, наречено Ailia X, заедно с Желязка Белчилова (вокал) и Александър Леков (бас-китара), които ще ни представят дебютния си албум “Pictures of a floating world”. Всяка от 11-те композиции в него представлява отделна картина, олицетворяваща подвижния и вечно-променящ се свят.

 

В 21:30 шеметното музикално приключение завършва подобаващо с Irfan – добре познати на почитателите на етно, уърлд, средновековна и готик музика не само у нас, но и по света. Irfan ще ни омагьосат с хипнотични вокали, мелодии и ритми, повлияни от сакралните и фолклорни музикални традиции на Балканите, Анатолия и Близкия Изток, както и от музикалното и духовно наследство на Византия, Средновековна Европа и античния средиземноморски свят. Заедно с тях ще се впуснем по следите на изгубеното в пластовете на времето предисторическо универсално музикално наследство на света.

 


Седмична програма