logo

plovdivclubs.com

ПЛОВДИВ ОТКРИ ДЖАЗ ФЕЕРИЯ ЗА СЕТИВАТА
ПЛОВДИВ ОТКРИ ДЖАЗ ФЕЕРИЯ ЗА СЕТИВАТА

ПЛОВДИВ ОТКРИ ДЖАЗ ФЕЕРИЯ ЗА СЕТИВАТА

публикувана на 02.11.2016 02:54


"Джазът е музика за свободните хора"


В деня на Будителите под тепетата звучеше джаз. И то какъв джаз. Джаз за сетивата. Джаз за истински свободните хора, които умеят да различават хубавата музика и да й се наслаждават. Домът на културата "Борис Христов" бе домакин на едно от най-значимите музикални събития тази година, което бе открито от лъчезарната джаз певица Мирослава Кацарова, която сподели, че нея джазът е свобода и  начин на живот.

 

"Гледайки тазгодишната селекция на програмата аз съм убедена, че това ще бъде един от гвоздеите на 2019-та година, затова ви положелавам със същия усет за красота, със същия усет за заедност между поколенията и ентусиазъм да продължавате напред. Мисля, че с последните 2 години Пловдив Джаз Фест вече е запазена парка за града и това се дължи най-вече заради организаторите на фестивала", споделия зам.-кмета на културата Амелия Гешева на официалното откривано вчера вечерта в Дома на културата. 

 

 

Мирослава Кацарова сподели, че има за цел да привлече младите хора, така че те да почувстват тази музика и по този начин да се осъществи приемственост. В тази връзка Plovdiv Jazz Fest застава и зад каузата "Да сбъднем мечтите заедно" за събиране на средства за деца с лицеви аномалии.  Тя и Мирослав Турийски ще имат  благотворителен  концерт на 15 ноемврив Bee Bop, а събраните средства ще помогнат за лечението на децата.

 

Откриването продължи с коктейл, на който посетителите се насладиха на изложбите на Павел Червенков и Диляна Флотентин, а първия тон на фестливала беше даден от Петър Момчилов и приятели.

 

 

От ефирната обстановка посетителите се пренесоха към приглушената светлина на примамливата сцена, която бе съживена от четирите красиви дами - Мирослава Кацарова, Белослава, Хилда Казасян и Андрония Попова - Рони. Началото бе като първата глътка от любимото питие, поднесено с чар от Белослава. От всеки жест се усещаше как четирите дами чувстваха сцената като свой дом. Хилда преминаваше от микрофона към тарамбуките и с танцова стъпка натискаше нежно клавишите на пианото. Първите няколко изпълнения бяха грациозни, финни, напомнящи първото влюбване, поднесени в Боса нова. С всяко следващо музикално произведение дамите разгръщаха страстната бразилска душа на този стил.

 

Тази вечер посетителите чуха послание, напечатано на езика на ефирното звучено и изпълнено с разтърсващ емоционален заряд. То гласеше,че джазът е музика за хората, свободни да мечтаят със страст  и фантазия.

 

Интервю с Мирослава Кацарова преди началото на второто издание на Plovdiv Jazz Fest може да видите ТУК.

Още музикални събития под тепетата ще намерите ТУК



Програмата на фестивала 

2 ноември 

  • 13:00, Дом на културата „Борис Христов“ - Майсторски клас на Давид Линкс
  • 20:00, Дом на културата „Борис Христов“ - Zuco 103 ще представят новия си албум Etno Chic
  • 22:00, Bee Bop Café - Петя Данкова – представяне на новия й албум

3 ноември

  • 17:30, Bee Bop Café - Концерт и награждаване на финалистите от младежкия конкурс на Пловдив Джаз Фест 2016
  • 20:00, Дом на културата „Борис Христов“ - Георги Корназов представя „Величието на Кени Уилър“, със специалното участие на Давид Линкс
  • 21:30, Дом на културата „Борис Христов“ - Камелия Тодорова и Ангел Заберски-син – “More than you know”
  • 22:30, Bee Bop Café - Jam Sessio
 

 

4 ноември

  • 16:00, камерна зала „Zoom Зона“ - Драматичен театър Пловдив Публична лекция на Димитър Камбуров  „Който не пее, и зло да мисли, не пее: вреди и ползи от низовото писане за музика“
  • 20:00, Дом на културата „Борис Христов“ - Ричард Бона ще представи новия си албум “Heritage“
  • 22:00, Bee Bop Café - Minimum Квартет & Лили Илиева

5 ноември 

  • 20:00, Дом на културата „Борис Христов“ - Майк Стърн и Дейв Уекъл Бенд 
  • 22:00, Bee Bop Café - Николай Карагеоргиев Квартет
 


Седмична програма