logo

plovdivclubs.com

Популярни имена от сферата на културата в журито на видео-конкур
Популярни имена от сферата на културата в журито на видео-конкур

Популярни имена от сферата на културата в журито на видео-конкур

публикувана на 20.11.2015 09:43

Крайният срок за подаване на кратките филми за видео-конкурса на Медиакафе наближава – до 22 ноември всеки трябва да е изпратил своето предложение на тема „Улицата. Зад ъгъла“. Дни преди крайният срок ще ви представим и журито, което ще оценява филмите. Събрахме разнообразен екип хора от сферата на културата – като не всички са се занимавали с видео или кино. В конкурса водещото е добрата идея, а не толкова висококачественото заснемане.

Те ще поставят своите оценки в три критерия – придържане към темата, ясно представяне на идеята и техническо изпълнение. Първите два критерия са с двойно по-голяма тежест от третия. Както обявихме и в началото, търсим добри, свежи, нови идеи и нестандартен поглед, като вниманието върху професионалното видео-заснемане е по-малко, за да дадем по-голям шанс на идеите на младите и по-неопитни в снимането.

Припомняме, че най-добре оценените филми ще бъдат излъчени на 26 ноември в клуб "Фарго" в Лъки - Дом на киното. Там ще се раздадат и наградите на победителите в конкурса, който Медиакафе организира, съвместно с АМТИИ и много партньори, по случай нашата 5-а годишнина. Ето и самото жури:

Светлана Куюмджиева – артистичен директор на фондация „Пловдив 2019“

Светлана Куюмджиева (р. 1977) е критик и куратор от Пловдив, България. Завършила е история на изкуството в Националната художествена академия, София. От 2003 до 2013 развива едно от най-успешните и забележими пространства за изкуство в София – Галерия СИБАНК (впоследствие преименувана на Credo Bonum). Работи като критик във в. Култура и консултант по съвременно изкуство в различни месечни и седмични издания. Има солиден опит в организиране на изложби, фестивали, четения, в подготовка на текстове, специализирани издания и каталози. Автор е на независими проекти. Светлана Куюмджиева има няколко кураторски специализации в чужбина и членува в ICI – Independent Curators International. Тя е и сред съоснователите на единственото сдружение на куратори в България - „Изкуство – Дела и Документи“. От 2014 работи в Пловдив като част от екипа, развиващ културната стратегия на Община Пловдив 2014 – 2024. От 2015 е артистичен директор на Общинска фондация „Пловдив 2019“, която работи по реализацията на програмата на Европейска столица на културата 2019.

Виктор Янков – директор „Нощ на музеите и галериите“ - Пловдив

Виктор Янков e фестивален директор на "Нощ на музеите и галериите", Пловдив. Роден е 1988 г. в Стара Загора, живее и работи там до 2007г. Завършил е политология в Пловдивския Университет и е един от създателите на независимия вестник „Млък“( 2008-2011) и телевизионното студентско предаване „Студио ВУЗ“ към БНТ (2010-2012). От 2011 до 2013 г е водещ и сценарист на литературното предаване „Метафора“ по БНТ2. През 2012 по покана на фондация „Отворени изкуства“ заедно с режисьора на „Метафора“. Крум Филипов са куратори на фестивала "Улица Отец Паисий" – ТЕКСТ. Паралелно с работата си около "Нощта" Виктор е и автор на радиопредаването "Молескин", което се излъчва всеки петък от 17:00 ч. по Радио "Пловдив".

Александър Секулов – драматург и писател

Александър Секулов е автор на романите „Колекционер на любовни изречения”, „Малката светица и портокалите”, ”Островът”, „Господ слиза в Атина”, „Гравьор на сънища”;  на книга с поезия „Карти и географии”, на сборник с есета „Високите каменни хълмове”; на пиесата „Няма ток за електрическия стол”.  Носител на национални награди за литература и журналистика.

Димо от ПИФ – музикант група ПИФ, режисьор на видео-клипове

Роден 1975 г. в гр. Варна. През 1983 е приет в куклено-пантомимен театър "Щурче". 1994 година влиза в НАТФИЗ-Актьорско майсторство за куклен театър при професор Николина Георгиева. Завършва през 1998. От 1993 година живее в София. През 1992 година основава група P.I.F. През годините е написал музика за над 120 театрални . Снима се в американски филмови продукции като актьор. Съпродуцент на кукления сериал БЛАГУНИТЕ, като музиката, песните и постпродукционната обработка на аудиото са негови. В сериала учавства и като актьор . В два персонажа: ЧИЧО БОБ и ДРЪН-ДРЪН. Режисьор на повечето от клиповете на група P.I.F. Предстои издаване на 5-ти албум на групата.

Манол Пейков – издател, преводач

Манол Пейков завършва Американския университет в България с първия му випуск през 1991 г. След това живее в Гватемала няколко месеца, учи Японска филология една година и записва албум със свои песни (1999). През 2002 г. стартира безплатния културен гид „Програмата Пловдив Инфо” в родния си град. Той е съосновател и съсобственик на звукозаписно студио „Пекарната” в София. През 2006 г. Манол се присъединява към семейния бизнес, полиграфически комплекс „Жанет 45”, основан от майка му. Той е управляващ съдружник в печатницата и отговаря за преводните заглавия на издателство „Жанет 45”. През 2008 г. основава Фабрика за дигитален печат „2х2”, която и до днес е част от полиграфическия комплекс. През последните шест години Манол е организирал над 30 турнета с писатели от цял свят. Манол Пейков е носител на Награда „Пловдив” (2011) за превода си на „Балада за Стария моряк” от С. Т. Колридж и на специалната награда на Съюза на преводачите (2015) за превода на стихосбирката „сърцето ти нося (в сърцето си го нося)” от Е.Е. Къмингс. Неженен, с едно дете.

Александър Сано – актьор

Той е актьорът, пресъздал култовия "Косъма" в популярния сериал "Под прикритие" на БНТ. Известният също с псевдонима "Среброто", част от групата "Братя Мангасарян", е роден в Асеновград, но израства в Русе. Учи в Софийския университет, но не завършва, а се премества в НАТФИЗ. Играе в различни театри, като Народния театър "Иван Вазов", в СФУМАТО, Сълза и смях и други. Има много опит и в киното в продукции, като Тилт и Миграцията на паламуда.

Весела Матеева – регионален директор на радиостанциите на „Communicorp“

Весела Матеева е регионален директор на радиостанциите на Communicorp Group Bulgaria – Радио Сити, Радио Вероника, Радио Антена и Радио Нова Нюз, и „Радио 1“ в Южна България – Радио 1, БГ Радио, Радио Енерджи, Радио 1 Рок. През последните 13 години - организатор, съорганизатор и партньор на множество културни, музикални, образователни и спортни събития в града, което включва: градските празници за Великден, за 1 юни, празници на район Тракия, стрийтбол турнири, вело сезони, множество концерти, залесителни и благотворителни кампании

Десислава Шишманова – директор na „БНТ Пловдив“

Десислава Шишманова е телевизионен журналист, чийто професионален опит е свързан изцяло с БНТ. Завършила е „Славянска филология”, а през  2001 г. - специализация „Медия мениджмънт на промяната“ в университета „Джон Муурс“ в Ливърпул, Великобритания. Участвала в обучения в мениджмънт на промяната и управление на регионални телевизионни медии през 2004, 2006, 2009 година в източногерманската структура на ARD  ( MDR)  и  полската TV  POLONIA. Преподавател „Телевизионни медии” в курс  специализация в ПУ „Паисий Хилендарски” от 2010 до 2013 година. Творческите и интереси са ориентирани в областта на актуалната публицистика, документалистиката и културната публицистика. Автор е на много документални филми. Спектаклите му са отличени с множество награди. Носител на наградата "Икар" за дебют.

Стайко Мурджев – режисьор в Драматичен театър – Пловдив 

Стайко Пламенов Мурджев е роден на 9.05.1984г. Възпитаник е на Юлия Огнянова и Емилия Ованесян в школата  към Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“- Смолян. През 2009 г. завършва НАТФИЗ, специалност „Режисура за драматичен театър“  в класа на проф. Пламен Марков.
 
Режисьор в трупите на Драматичен театър-Пловдив, Театър „Българска армия” и Драматичен театър „Стефан Киров“- Сливен. Известен на пловдивската публика с успешните си представления „Когато гръм удари“ от П. Кр. Яворов; „130 години“ – авторски спектакъл по случай 130 юбилей на пловдивския театър;„Крал Лир“ от У. Шекспир; „Дисни трилър“ от Филип Ридли и  "ЕВРИДИКА в подземния свят" от Сара Рул.

Весела Статкова - доцент в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив

Весела Статкова завършва езикова гимназия в родния си град Варна, след което Сценография в Националната Художествена Академия. След 7 години професионална работа като сценограф в театрите в България специализира живопис и едновременно с това дизайн-информатика / дизайн за мултимедия и виртуална реалност/ в Института за изкуство и дизайн Burg Giebichenstein - Хале, Германия, където става асистент по основи на медийните технологии, лектор по компютърна графика и видеомонтаж. 

В творческата и биография има над 50 сценографски реализации в България, Македония, Германия, Швеция, самостоятелни изложби в България и Германия, множество участия в артистични проекти в България и по света. Работи в областта на дигиталните изкуства и интерактивен дизайн, видеоинсталацията и сценографията.

Основател и ръководител е на магистърска програма "Мултимедия и Виртуална реалност" в АМТИИ.

Повече за конкурса можете да прочетете ТУК.

 


Седмична програма