logo

plovdivclubs.com

Разливат 3000 литра специална бира на Октоберфест 2015 в Пловдив
Разливат 3000 литра специална бира на Октоберфест 2015 в Пловдив

Разливат 3000 литра специална бира на Октоберфест 2015 в Пловдив

публикувана на 21.09.2015 04:27


Биреният фест се открива на 25-ти септември, петък и ще продължи цяла седмица - до 4-ти октомври


Автентичната баварска бирария Jagerhof открива едноседмичен Октоберфест в Пловдив. В продължение на 10 дни в бирарията ще се организират различни събития -забавна програма с водещ, DJ, специални гости и игри с награди.

 

Най-масовият празник в света - Октоберфест  се открива всяка година официално в Мюнхен. По традиция кметът на града отваря първото буре със специалната бира за феста, след което всички нетърпеливи посетители могат да поръчат своя литър (традиционно октоберфест бирата се предлага само в еднолитрови чаши, които се наричат "мас").

 

Духът на Бавария идва тук - с много настроение и още повече Октоберфест бира. Автентичната баварска бирария Йегерхоф ще предложи 3000 литра специална Октоберфест бира с алкохолно съдържание 6 %, която, се консумира единствено в еднолитрови халби – така, както повелява немската традиция.

 

Старт на Октоберфеста в петък ще даде Пловдивският духов оркестър. В  програмата през другите дни са включени Дуо “Irish coffee”, Виктор Калев, Силвия Кацарова, Митко Щерев и Илия Ангелов и Трио Сопрано.

 

За традициите на Октоберфест в Германия

Октоберфест е най-големият панаир в света и най-известният немски празник. Това е празник на веселието, храните и напитките. Провежда се традиционно в столицата на Бавария – Мюнхен, но и в други баварски градове, а последните години и извън Германия.

 

Първият Октоберфест се е състоял през 1810 година по случай сватбата на Лудвиг Баварски и принцеса Тереза на „Терезиенвизе” – „Поляната на Тереза”. Тогава се организират няколкодневни тържества в чест на сватбата. На тази поляна все още се провежда основният празник. Начало на тържествата в Бавария се дава с израза „О’цапфт ис” (на бълг. ез. – „пробито е” или „отпушено е”).

 

Октоберфест е винаги в края на септември и началото на октомври. В Германия празникът стартира 16 дни преди първата неделя на месец октомври. Ако тази неделя се падне 1-ви или 2-ри октомври, фестивалът продължава до 3-ти, когато е националният празник на страната – Денят на германското единство. Тазгодишното издание на Октоберфест в Германия е 180-тото поред и ще събере повече от 6 милиона почитатели на бирата.

 

За бирария Йегерхоф и за живата бира

Бирария Йегерхоф е първата автентична баварска бирария в Пловдив. Бирата в Йегерхоф се произвежда съгласно Райнхайтсгебот – Закон за чистота на бирата, създаден през далечната 1516 година, регламентиращ производството и търговията с бира в Бавария. Съгласно този закон, за производството на бира могат да се използват само вода, малц, хмел и мая. Целогодишно бирария Jagerhof вари 2 основни вида бира: Jagerhof hell (светло) и Jagerhof weiss (бяла, пшенична).

 

Живата бира се произвежда в самото заведение по атрактивен и автентичен начин, пред гостите на заведението, чрез напълно електрифицирани и оборудвани пивоварни Caspary с 225 годишна история. За качеството на произведената жива бира се грижи бирен майстор, дошъл специално от Германия.

 


Седмична програма