logo

plovdivclubs.com

В Пловдив гостува известното в цяла Европа шоу – Rock the Opera
В Пловдив гостува известното в цяла Европа шоу – Rock the Opera

В Пловдив гостува известното в цяла Европа шоу – Rock the Opera

публикувана на 02.07.2019 10:43

Сред изящните мраморни форми на Античния театър ще звучи истински рок, представен от музиканти на световно ниво


В концерта участват изпълнители от оркестъра на Пловдивската държавна опера, Пражката филхармония и една от най-емблематичните рок банди в България – АХАТ. Диригент и автор на спектакъла е Фридеман Рийле, широко скроен музикант с вкус към предизвикателството. За него може да се каже, че е човек, който не харесва рамките. Не случайно в едно интервю Рийле заявява, че ако беше наш съвременник, Бетовен би писал рок музика.

 

По-малко известна подробност е, че роденият в Щутгарт диригент още през 1999 г. записва не другаде, а в България симфоничен кавър на “Highway Star” – една от най-популярните песни на Deep Purple. Не е изненада и фактът, че още в самото начало новопоявилото се шоу получава подкрепа от Иън Гилън – рок легенда от Deep Purple и Black Sabbath, който участва като солист в 11 спектакъла Rock the Opera. 

 

Диригентът е уверен, че феновете ще получат именно това, което очакват – автентично звучене и запомняща се интерпретация на хитове като “We Are The Champions” на Queen, “Smoke On The Water” на Deep Purple, “Shine On You Crazy Diamond” на Pink Floyd и “With or Without You” на U2. Но тук в рецептата добавяме елегантност, класа и стил, каквито дава симфоничният оркестър, и нотка романтика, която идва от естествения античен декор и от невероятното осветление. Без съмнение спектакълът Rock the Opera е образец на популярния жанр кросоувър, в който класиката и рокът си дават среща, за да зарадват и най-претенциозните почитатели на качествената музика. 

 

Успехът следва маестро Рийле на големите европейски сцени – Виенската опера, Концергебау в Амстердам, десетки концерти в Загреб, Берлин, Мюнхен, Франкфурт, Милано, Палермо, Прага, Москва, Истанбул, Базел, Рейкявик и др. Голям успех бе и първото гостуване в България през декември миналата година, когато шоуто разтресе пълната Зала 1 на НДК.

 

На античната сцена на 7 септември пловдивската публика ще има удоволствието да чуе Звезди Керемидчиев (АХАТ), Атанас Пенев (БТР), победителката от първия български “Мюзик Айдъл” – Невена Цонева, Маркета Пауличкова от Чехия и Леан Джарвис от Великобритания. Те са подготвили програма с най-доброто, създадено от Led Zeppelin, Deep Purple, Queen, Pink Floyd, AC/DC, Rolling Stones и други класически рок групи. 

 

 


Седмична програма