logo

plovdivclubs.com

Ирландски нашественици разливат Guiness в Пловдив
Ирландски нашественици разливат Guiness в Пловдив

Ирландски нашественици разливат Guiness в Пловдив

публикувана на 18.03.2012 09:55

 

Знаете ли колко много народности могат да се видят в Пловдив? И това, което ги събира е поводите за празнуване в малките клубове в града. За нас бе истинска изненада, когато се сляхме с духа на северняшката европейска култура. В Пловдив, чужденци от четирите краища се бяха събрали в Terry's Pub, където шумно отпразнуваха денят на Ирландия (17 март). Plovdiv Clubs  се сприятели с тях, за да усети духа на католическия ден. Не бяхме изненадани от гостоприемството на собственика - приятен ирландец, малко над средната възраст, който се здрависваше с всички свои готи и лично ги настаняваше в претъпкания си дом.

 

А Пъба се оказа тесен за всички Ирландци, Шотландци, Англичани, Испанци, Уелсци и какви ли още не гости на Пловдив, които пиеха тази непозната за нас бира Guiness, бяха си сложили от онези интересни големи шапки и говореха шумно. И всичко това в границите на нормалното. 


Свети Патрик е светецът покровител на Ирландия, въпреки че е роден във Великобритания около 385-ата година от новата ера, ланденнапомня британският вестник "Дейли телеграф". Празникът на Свети Патрик е започнал да се отбелязва първо в Бостън през 1737 г. Днес около 34 милиона американци твърдят, че имат ирландски корени, така че честванията в САЩ са мащабни.


На този ден се организира тържествен парад в Дъблин, на който присъстват стотици хиляди хора. В Чикаго реката се боядисва зелена. Най-големият парад се очаква в Ню Йорк, а в Южното полукълбо най-големи чествания ще има в Сидни. Според легендата Свети Патрик използвал растяща в Ирландия детелина като символ на Светата Троица, когато проповядвал. Сред чудесата, приписвани на светеца, са прогонването на змиите от Ирландия.

Оригиналният цвят на дрехите на Свети Патрик е бил син. Но заради използваната от него детелина по време на проповедите почит на светеца се отдава чрез зеления цвят. На празника хората се обличат в зелено, ядат зелена на цвят храна и дори пият зелена бира.

 

СНИМКИ

 


Седмична програма