logo

plovdivclubs.com

Мечето Ража и Илияна - двете нежни струни от петъчния нoщен Плов
Мечето Ража и Илияна - двете нежни струни от петъчния нoщен Плов

Мечето Ража и Илияна - двете нежни струни от петъчния нoщен Плов

публикувана на 30.01.2016 08:18

Такива вечери със сигурност са рядкост. Понякога просто трябва да сте получили специална покана или да сте чули отнякъде за музикантите, или просто да посещавате редовно клуба, защото знаете, че там винаги има с какво да ви изненадат. 


Толкова е просто е, нали? 

 

Последната петъчна вечер на януари е, а навън е доста по-топло в сравнение с целия бял месец, който отминава. Съчетанието от приятна, некомерсиална музика, в добра компания на изискано място обаче не познава дните от седмицата и съм сигурна, че ще се съгласите с мен, ако сте станали част от вечерта на Ража и Илияна във Vintage House снoщи.    

 

Приятната атмосфера с усмихнати млади хора няма как да не те грабне още с влизането в клуба. На сцената своята премиера под тепетата правят две момичета с доста по-различно звучене от това, което сме свикнали да слушаме по клубовете. 

 

Ража (приятелите й я наричат Дабдуб, което на арабски означава мече) е момичето с глас и китара, името й е арабско, защото нейните родители са от Палестина. Родена е в Кувейт преди 27 години. Учила е Финанси в УНСС, но в последствие се прехвърля в НБУ. Работила е като IT специалист във фирма за игри , но е започнала да свири на китара и животът й преминава в друга тоналност.

Илияна пък е момичето зад голямото виолончело, което предава голяма част от тази изисканост на музикалната вечер. "Обстановката е доста нетипична за нас, свикнали сме на нашия участия в София да е шумно, да звънят чаши, вилици, да се чува гласът на хората. Докато тук сякаш сме на концерт, харесва ни", започва палестинката Ража, видимо смутена от първото си участие във Vintage.

И е права, докато свирят в малкият клуб в "Дома на културата: всички са затаили дъх и никой не смее да се движи. Даже и сервитьорите стъпват на пръсти покрай масите, като балерини.

 

"Харесва ни да, даже много ни харесва и пак ще дойдем. Даже може да се пренесем да живеем в Пловдив", започна да се отпуска китаристката с плътен глас и заслужи определено усмивките от лицата на иначе шовинистичните пловдивчани. "По принцип не сме такива, но знам, че ще се отпуснем и ще ни харесате", 

 

Без да го споделя на глас, видът и на двете го подсказва, че Ража и Илияна не са комерсиални и затова сигурно повечето от музикалните парчета, които изпълниха не бяха познати на публиката Важното бе чувството, което изплува от инструментите им и начинът, по който влизаха във всяка нота.

 

Ако отидете в София може да я чуете в Терминал 1 заедно с цялата й банда "Raja and the band". 

Още за специалните пртъчни вечери във Vintage house може да видите ТУК

Хубавите музикални събития под тепетата ще намерите само в plovdivclubs.com



Седмична програма