logo

plovdivclubs.com

КЛУБНА НОЩ НА ЕКСПЕРИМЕНТАЛНОТО ИЗКУСТВО (СНИМКИ)
КЛУБНА НОЩ НА ЕКСПЕРИМЕНТАЛНОТО ИЗКУСТВО (СНИМКИ)

КЛУБНА НОЩ НА ЕКСПЕРИМЕНТАЛНОТО ИЗКУСТВО (СНИМКИ)

публикувана на 19.09.2017 10:27

Културните вечери на тринадесетото издание на Нощта на музеите и галериите в града под тепетата предоставиха на посетителите от близко и далеч възможността на посетят и клубните пловдивски събития.

 

Една от най-любопитните дестинация беше клуб „Войд“. Събитието  привлече любителите на експерименталното музикално изкуство и по-конкретно на жанра „Drum and Jazz”. Този стил в музиката набира сериозна популярност в последни години.

 

Събитието откриха „My Story of Folklore”, които съчетават класическото етно звучене в комбинация с бийтс и електро. Вокалистът на групата Мария Александрова изпълни  български народни песни под съпровода на музикантите Петър Йорданов на перкусии,  Христина Белева на гадулка, а на тамбура Ангел Димитров. Диджеят и продуцент Nevahrest превъщаше красивото чисто звучене е танцувално и римтично.

 

Теодосий Спасов пък бе хедлайнера на събитието


Той си партнираше с виртуозния Мирослав Турийски на пиано, Александър Леков на бас китара и Начо Господинов на барабани.

 

Той е първият, който започва да свири джаз на кавал и смесва  народната музика с елементи от джаз и класика. Именно това  е в основата на почти всички авторски пиеси на Теодосий. Той разработва свой собствен, уникален стил на свирене. Неговите изпълнения са необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз, класическа музика. В последните години композира филмова и театрална музика и творби за симфоничен оркестър и кавал.

 

Квартетът на тези големи имена в областта на Джаз музиката и фолклорната традиция показа един модерен проект  за ценители на качествената музика. Творците показаха висотата, която са достигнали хибридните жанрове като пишеха в съботната вечер, пред очите на свидетели, съвременната история на джаза в България. Слушателите бяха потопени в атмосфера на креативно съзвучие между четиримата музиканти, тъй като те присъстваха на раждането на музиката. Така този виртуозен Jam session беше представен със стил и личен почерк.

 

След него сцената заеха едни от най-интересните имена на клубната музика в България, сред които: Ogonek и Angie, High Roll, Exo и Faith, които превърнаха културната нощ в нощ на новите  музикални жанрове, всеки, от които с индивидуално послание. Те разкриха на аудиторията вариациите на музикалната мисъл и необятните възможности, пред които е изправен българския джаз и неговите производни стилове.

 

Oще от интересните музикални събития на Пловдив и VOID може да нмаерите в PlovdivCLUBS



Седмична програма