logo

plovdivclubs.com

ВЕСИ БОНЕВA:ГАЙДАТА Е КОДЪТ ЧРЕЗ, КОЙТО СЕ ДОКОСВАМЕ ДО МИНАЛОТО
ВЕСИ БОНЕВA:ГАЙДАТА Е КОДЪТ ЧРЕЗ, КОЙТО СЕ ДОКОСВАМЕ ДО МИНАЛОТО

ВЕСИ БОНЕВA:ГАЙДАТА Е КОДЪТ ЧРЕЗ, КОЙТО СЕ ДОКОСВАМЕ ДО МИНАЛОТО

публикувана на 22.11.2017 01:27

Младата певица е подговила артистична изненада за почитателите си, в която актьори ще изпълняват стихове на Иван Вазов и Атанас Далчев


Музикалния съпровод е дело на Светлин Къслев, който е съчетал модерното звучене с вокалите на Веси Бонева


В албума „Родината”, чиято премиера ще се състои на 24 ноември, петък, в клуб VOID, ул. „Атанас Самоковеца” 2, в Пловдив, е включен модерен аранжимент на „Хубава си, моя горо” и „Облаче ле бяло”. В пловдивския клуб, от 19.00 часа, Весела Бонева и Светлин Къслев ще са домакини на своеобразен концерт, с който певицата ще отбележи 25-а годишнина на своята вокална група. Бивши и настоящи ученици от Естрадно студио „Прима” ще изпеят хитовете на Бонева. Входът е свободен, а присъстващите ще имат възможността да се включат в благотворителна инициатива в помощ на деца с вродени лицеви аномалии, за чието лечение държавата на заплаща. За тях у нас се грижи единствено Асоциация АЛА, която благодарение на чуждестранни организации и дарители финансира логопечичното лечение, ортодонтското лечение, намесата на психолог и специалист по хранене.

 

В долните редове разговаряме с Веси Бонева за музиката и за каузите.



Как избра да се занимаваш с музика, кой те насочи към това изкуство?

Когато бях много малка, майка ми дочу с нейния музикален слух, тъй като е била дълги години детска учителка и е свирила и на акордеон, видя в мен, че имам такива заложби. Това ме доведе до моята учителка по музика, която се казва Теодора Чернева. И на първия ми детски конкурс „Микрофонът е с вас“ аз се явих с една обикновена детска песничка и го спечелих. Моята учителка започна да ме учи усилено и в продължение на 14 години ходих в Центъра за работа с деца в Пловдив. Участвала съм в предавания, например „Като лъвовете“, имам песнички в детски албум, ходихме на много конкурси в Европа. В Америка, в Лос Анджелис на Световната олимпиада по изкуства, където участваха много българи, спечелих бронзов медал. След това започнах да работя с по-авторски неща. Когато бях на 17, заедно с Румънеца и Енчев направих първия си самостоятелен албум, както и със Светлин Къслев - с него работим и до ден днешен. От там нататък всичко е участия, работа, албуми. Така тръгна - в моето детство - с много работа, свирене на пиано, ходене на конкурси.


Кажи ни повече за формация „Прима“, чиято годишнина от създаването ще отпразнувате също в петък от 19 часа в клуб VOID в Пловдив?

През тези 25 години са минали много различни изпълнители през тази формация. Мога да кажа имена като Рут Колева, тя идваше по няколко пъти в Пловдив. Също Евелин Демирев, който е композитор, Ваня Шекерова също идваше, както и Антония Маркова.


Какво можеш да посъветваш малките изпълнители, които си мечтаят за голяма сцена?

Не спирам да им повтарям, че трябват много години работа, че трябва да учат инструменти, да ходят на актьорско майсторство. Всичко това е една съвкупност. Да не спират да вярват в мечтите си, да бъдат упорити и постоянни, да бъдат позитивно настроени и да не държат да са винаги на първите места, защото това е почти невъзможно за тях като подрастващи изпълнители. Да приемат конкурсите като подготовка за бъдещия им творчески път. По-важното за тях е опитът.



А за теб кое най-голямото предизвикателство в тази професия?

Най-вече това, че всичко в нашия музикален бизнес става с голяма доза късмет и връзки. За мен предизвикателството е да остана себе си, да бъда каквато съм, да не следвам материалния и комерсиалния път, а да балансирам и да бъда истинска, да бъда аз.


Във връзка с темата на твоя нов албум, мислила ли си да живееш в чужбина ?

Мислила съм да прекарвам повече време в чужбина, за да се развивам творчески, но за емигрантство - не. Светът е широко място, ние музикантите сме свикнали да пътуваме и това е част от нас. Може би последната година, тъй като повече пътувам във Франция, имах подтик да остана за някакъв период, но когато си го представих, разбрах, че е по-добре да прекарвам времето си наполовина там и наполовина тук, но не мога изцяло да емигрирам.  


Каузата на Асоциация Ала не е първата, която решаваш да подкрепиш, защо е важно за теб да оказваш такова съдействие?

То е в мисията на музиката и любовта, която носи тя и озарява сърцата на малки и на големи, е важно да взимаме пример първо от добротата, която ни е заложена по рождение. Личният пример е важен - този който следваме от по-големите изпълнители и утвърдени имена. Вярвам , че посланието е „Предай нататък“. Това, което имаме е музика, която стига до много гора и лесно обединявайки своите усилия и инициативи може да достигаме до мнозина. Това ни прави мисионери на първо място и можем да използване този ресурс, за да си помагаме. Да бъдем в полза на децата на България, да развиваме техните таланти, но и да им помагаме да са по-здрави, да развиваме бъдещи инициативи и занапред.


От 22.30, в клуб VOID Весела Бонева и Светлин Къслев ще представят премиерно песните от „Родината”. Албумът включва още „Елате си”, едноименната песен „Родината”, „Моят зов” и класиката „Една българска роза”.

 

„Избрах Пловдив, защото там съм родена. Това е градът, който ме е дарил с най-красивите спомени, с изключително детство и топлина”   споделя Веси дни преди представянето на актуалния си проект.


Идеята да създадат албума „Родината” е породена от огромната любов на Весела Бонева и Светлин Къслев към България. „От малка в мен беше запалена искрицата, предадена ми е от моите баби и дядовци, които ме отгледаха с много любов.” – признава младата певица и допълва – „България е била винаги в сърцето ми. Гордея се с всички наши успели българи по света и у нас! Едни от първите песни, които съм учила като малка са били “Облаче ле бяло”, “Една българска роза” , “хубава си моя горо”. Винаги когато чуя звука на гайдата настръхвам цялата. Това е код, чрез който се докосваме до минало и история, а България е много ценна за света и за духовното развитие на много други страни по целия свят, Просто ние сме забравили всичко това и сега чрез нашата музика искам да напомня на родителите да обърнат малко повече внимание и да предам това усещане на нашите “деца”.

 

Аранжиментите на песните са дело на Светлин Къслев, албумът е записан в Star Light Records. Музикантите, които взимат участие в албума са същите, които от години работят с Весела и Светльо. Щерион Пилидов е на китарата , Николай Тошев - барабани, и младият гайдар Стойо Стоев.



„Родината” е 5-ти албума за певицата. Върху актуални аранжименти на песни, любими на поколения българи, тя и Светлин Къслев работят отдавна. През януари 2016 година Веси Бонева участва в спектакъл-разказ за българската история, представен с музика и танци. В столичния театър „Сълза и смях“ прозвучават песни, любими на поколения българи: „Къде си вярна ти любов народна“, „Хубава си моя горо“, Облаче ле бяло“ и много други в нов аранжимент. Месецът продължава с една страхотна новина за певицата, а именно номинацията ѝ за наградите „Икар“ 2016 в раздел „Съвременна българска музика" за сингъла „Разпалвам микрофоните“, който е първият фючъринг между изпълнител и денс формация. Певицата получава покана и е специален гост на Swiss Awards 2016 в Цюрих, Швейцария.

 

Освен на сцената Веси Бонева се изявява и на големия екран като дублира анимационни филми - именно неин е гласът в българската версия на „Малката русалка“, „Ледена епоха 4“, както и спечелилия „Оскар“ „Замръзналото кралство“.

 

Музикалните събития в Пловдив следете само в PLovdivclubs.com


Повече за песента "Родината" може да видиет ТУК



Седмична програма