logo

plovdivclubs.com

Зараждането на поп-фолка в България
Зараждането на поп-фолка в България

Зараждането на поп-фолка в България

публикувана на 03.02.2012 09:05

 

 

 

От 90-те години насам в България се роди един изцяло нов музикален жанр, наречен „поп фолк“, „етно поп“ или по известен като „чалга“. Основата на този стил е музиката на българските цигани, като в него се примесват и турски, сръбски, арабски и гръцки елементи, както и мотиви от фламенго. Самата дума „чалга“ води началото си още от Българското възраждане и популярната тогава развлекателна музика, изпълнявана от етнически или смесени инструментални състави, наричани „чалгии“. Тези оркестри придобиват широка популярност и взимат участие във всяка сватба или събор. А репертоарът им е съставен от балканска фолклорна музика.

 

Разбира се, по времето на социализма в България този жанр е забранен. Неговото развитие започва с появата на "Хисарския поп", популярен още през 80-те години на 20 век. Въпреки, че някои от първите чалга-изпълнители не могат да четат ноти, те могат да свирят по памет. Основният момент в тези изпълнения е импровизацията.

 

Помните ли таверните и гръцката музика под чиято мелодия големи компании чупеха чинии, кършеха снаги, хвърляха карамфили и се забавляваха до зори? Преди клубовете и кръчмите, в които се пуска поп фолк, бяха те – гръцки таверни с многобройни почитатели. След това се появиха дискотеките, в които чалгата се чуваше само в определено време, а по-нататък баровете вече изцяло се ориентираха към този стил музика.

 

Постепенно през годините чалгата, която повечето от вас познават от своите млади години или детство, се преобразува в един изцяло нов, различен стил. Повече поп отколкото фолк, повече електронно, клубно звучене, отколкото ориенталски елементи. Модерните поп фолк изпълнители започнаха да правят все повече дуети с музиканти, които са в съвсем различен стил на звучене. И така жанра придобива още по-широка популярност в страната ни. Глория и Камелия бяха едни от първите успяващи и талантливи певици в този жанр. Последваха ги ѝ Азис, Мария, Анелия. Никой няма да забрави времето на Сашка Васева и Жоро Любимеца, на Петра и Румяна, на Наско Ментата и Радо Шишарката, на Сашо Роман и Ина.

 

Къде е Пловдив?Пловдив е градът, известен като „меката на чалгата“ (след Димитровград), не само заради многобройните клубове и битови ресторанти, в които се слуша този стил, но и заради популярността му сред хората – било то млади или стари. 

 

 


Седмична програма